Arkevo Info

Virtualizimi

Drejtojeni biznesin tuaj drejt botës vituale, zhvilloni sistemin tuaj teknologjik nëpërmjet teknikave të virtualizimit!

Virtualizimi

Drejtojeni biznesin tuaj drejt botës vituale, zhvilloni sistemin tuaj teknologjik nëpërmjet teknikave të virtualizimit!

Vështrim i përgjithshëm

Virtualizimi është teknologji që ju lejon të krijoni shërbime të dobishme IT duke përdorur burime që tradicionalisht janë të lidhura me harduerin. Kjo ju lejon të përdorni kapacitetin e plotë të një makinerie fizike duke shpërndarë aftësitë e saj midis shumë përdoruesve ose mjediseve. Virtualizimi është proçesi i ekzekutimit të një shembulli virtual të një sistemi kompjuterik në një shtresë të abstraguar nga hardueri aktual.
Klientët tanë do të jenë në gjendje të ekzekutojnë aplikacione të destinuara për një sistem operativ të ndryshëm pa pasur nevojë të ndërrojnë kompjuterat ose ti rindizin në një sistem tjetër. Është mënyra e vetme më efektive për të reduktuar shpenzimet e IT-së duke rritur efikasitetin dhe shkathtësinë për bizneset e të gjitha përmasave.

Llojet e Virtualizimeve

Virtualizimi i të dhënave

Të dhënat që shpërndahen gjithandej mund të konsolidohen në një burim të vetëm. Virtualizimi i të dhënave u lejon kompanive të trajtojnë të dhënat si një furnizim dinamik – duke ofruar aftësi përpunimi që mund të bashkojnë të dhëna nga burime të shumta, të akomodojnë lehtësisht burime të reja të dhënash dhe të transformojnë të dhënat sipas nevojave të përdoruesit. Mjetet e virtualizimit të të dhënave qëndrojnë përballë burimeve të shumta dhe i lejojnë ato të trajtohen si burim i vetëm, duke i dhënë informacionin e nevojshme – në formën e kërkuar – në kohën e duhur për çdo aplikacion ose përdorues.

Virtualizimi i desktopit

I ngatërruar lehtësisht me virtualizimin e sistemit operativ – i cili ju lejon të vendosni sisteme të shumta operative në një makinë të vetme – virtualizimi i desktopit lejon një administrator qendror të vendosë mjedise të simuluara desktopi në qindra kompiutera fizike. Ndryshe nga mjediset tradicionale të desktopit që instalohen, konfigurohen dhe përditësohen fizikisht në çdo makinë, virtualizimi i desktopit i lejon administratorët të kryejnë konfigurime masive, përditësime dhe kontrolle sigurie në të gjithë desktopët virtualë.

Virtualizimi i serverit

Serverët janë kompjutera të krijuar për të përpunuar një vëllim të madh detyrash specifike, kështu që kompjuterët e tjerë – si laptopët dhe desktopët – mund të kryejnë një sërë detyrash të tjera. Virtualizimi i një serveri e lejon atë të kryejë më shumë funksione specifike dhe përfshin ndarjen e tij në mënyrë që komponentët të mund të përdoren për të shërbyer njëkohësisht funksione të shumta.

Virtualizimi
i sistemit operativ

Virtualizimi i sistemit operativ ndodh në kernel (menaxhimi qëndrorë i detyrave të sistemeve operative). Është një mënyrë e dobishme për të ekzekutuar mjediset Linux dhe Windows krah për krah. Bizneset gjithashtu mund të shtyjnë sistemet operative virtuale te kompjuterët, gjë që redukton kostot e harduerit në masë, pasi kompjuterët nuk kërkojnë aftësi teknike jashtë sistemit. Ato rrisin sigurinë, pasi të gjitha virtualizimet mund të monitorohen dhe izolohen dhe gjithashtu kufizon kohën e shpenzuar në shërbimet e IT-së si tek përditësimet e softuerit.

Virtualizimi i
funksioneve të rrjetit

Virtualizimi i funksioneve të rrjetit (NFV) ndan funksionet kryesore të një rrjeti në mënyrë që ato të shpërndahen midis mjediseve të ndryshëm. Pasi funksionet e softuerit të jenë të pavarura nga makinat fizike në të cilat kanë jetuar dikur, funksionet specifike mund të lidhen së bashku në një rrjet të ri dhe t’i caktohen një mjedisi. Virtualizimi i rrjeteve zvogëlon numrin e komponentëve fizikë që nevojiten për të krijuar rrjete të shumta, të pavarura dhe është një teknikë veçanërisht e përdorur në industrinë e telekomunikacionit.